Despre el, omul

  • Post Image

As vrea sa va fac cunostinta cu tatal sotului meu. S-a stins in decembrie 2016, demn precum i-a fost si felul, lasandu-ne amintirea de nezdruncinat a unui personaj complex, a carui viata tumultuoasa ar putea deveni lejer subiect de film.
Trecand peste amanuntele biografice, am in fata ochilor studentul eminent al Facultatii de Drept din Bucuresti, exmatriculat in anul final de studiu din cauza optiunilor sale politice… anticomuniste. Il regasesc cu ochii mintii nu cu mult mai tarziu arestat pe aceleasi considerente, aparandu-si cu tarie convingerile dar si intorcandu-se pe bancile aceleiasi facultati la varsta la care altii isi cresc copiii.

Retraiesc emotia discutiilor cu el, acelea in care indiferent de subiectul dezbatut, intelectualul rasat facea o reala demonstratie de cultura in expuneri care mai de care mai documentate, dand dovada de o memorie de invidiat dar si de o sete de neoprit intr-ale cunoasterii.
El era acel gentleman care iti saruta mana, iti tragea galant scaunul sa te asezi comod la masa si te complimenta cu finete cand iti descoperea vreo calitate sau cand aveai vreo reusita. Ne-am placut din prima si pentru ca obisnuia sa-mi spuna ca noi suntem la fel, aceia care te musca de nas, nu de o parte anatomica anume;) Nu spun ca nu am avut discutii in contradictoriu, meciuri asemenea celor in care cei doi adversari isi disputa cu fair play suprematia, pentru ca la final sa-si stranga mana zambind, pentru ca, nu-i asa, a fost doar o competitie de moment.

Sunt cumva fiica lui, printre alte asemanari care ne-au apropiat si pentru ca a fost pasionat de scris si a facut-o constant, lasandu-ne un roman asternut cu maiestrie, o piesa de teatru in manuscris dar si randuri din prima parte a vietii, cand tanarul mai degraba melancolic facea cunostinta cu sentimentele. Ne-au emotionat mai tarziu si felicitarile, poeziile si povestile compuse pentru noi si nepoatele adorate.
Obisnuia sa ne acapareze atentia cu discursuri iscusite, cu un simt al umorului de o ironie fina, mesele in familie fiind prilej de a ne dezvalui amfitrionul ideal prin maniere si prezenta.

Din toate aceste motive si multe altele in plus mi-am dorit sa va ofer un alt fel de lectura. Poate sunt subiectiva, manata fiind de dorul lui, dar un astfel si altfel de talent merita dezvaluit chiar si celor care nu gusta neaparat maniera lui de a-si “trimite” gandurile pe hartie sau de a-si imagina viata si trairea ei.

You might also like

Comenteaza