Fenomenul Goodwood

  • Post Image
  • Post Image
  • Post Image

Publicat pe 27 martie 2017 pe www.life.ro

Nu, nu este vorba de un fenomen natural, deşi este tonic precum o ploaie de vară şi impresionant precum curcubeul care sfidează neaşteptat albastrul cerului.
Mărturisesc că am făcut cunoştinţă cu GW cu ceva ani în urmă într-o manieră mai puţin obişnuită: prin intermediul unei căni de cafea. Probabil vi s-a întâmplat şi vouă să puneţi mâna pe un obiect promoţional şi să vi se pară interesant fără a putea neapărat puncta şi motivele. Neobişnuita în cauză era din tablă verde şi nu din porţelan, ducând mai degrabă cu gândul spre o expediţie în munţi decât spre un circuit auto. Curiozitatea a venit şi din inscripţionare: Goodwood Motor Circuit. Aşa a început căutarea…
Pentru iubitorii de senzaţii tari, Goodwood este prilejul de a gusta o doză generoasă de adrenalină prin întrecerile diverse care se aliniază la start în faţa cunoscătorilor: probe auto de circuit, echitaţie, golf, vânătoare, cricket. Acestea sunt însă doar competiţiile care fac deliciul publicului şi al participanţilor la nivelul solului, pentru că sunt completate surprinzător de cele aeriene.
Domeniul Goodwood din Sussex – Anglia este gazda impunătoare care scrie istorie şi prin vechimea familiei în proprietatea căreia se află. Făcând un arc în timp, primul Duce de Richmond a închiriat iniţial proprietatea pentru o partidă de vânătoare, achiziţionând-o ulterior în anul 1697. Minunăţia artitecturală a suferit transformări şi completări de-a lungul timpului, fără însă a-şi pierde aerul aristocratic.
Circuitul de 3.8 kilometri aflat pe teritoriul domeniului a “primit” primele urme de roţi încă din anul 1948, când a fost inaugurat, evoluând într-un un reper al întrecerilor de gen.
Grafica turnantelor a devenit locul de antrenament şi iniţiere pentru staruri actuale din Formula 1 şi Moto GP, dar şi cadru de film pentru producţii ca “Downton Abbey”.
În prezent “Goodwood Revival” este cea mai celebră cursă de maşini istorice din lume. Este un tribut adus modelelor vârstnice fără a fi vechi, care emoţionează prin sunetul recognoscibil al motoarelor şi recreează strălucirea unor vremuri de demult. De altfel întreg evenimentul are aerul epocii, inclusiv prin vestimentaţia oaspeţilor şi a concurenţilor.
“Goodwood Festival of Speed” aduce trei zile de competiţie pe virajele care alcătuiesc “pante” datorită înclinaţiei de 4.9%. Este prilejul perfect de a participa la un eveniment exclusivist, care îmbină armonios pasiunea pentru motorsport cu cea pentru monden: nu este puţin lucru să ai ocazia să te întâlneşti cu un Niko Rosberg sau cu Keanu Reeves, purtând ultimele creaţii ale designerilor consacraţi. În plus, accesul liber la padock-uri iţi oferă emoţia apropierii de concurenţi şi echipele lor, de a “gusta” îndeaproape şi înţelege momentele tehnice.
“Qatar Goodwood Festival” adună iubitorii de echitaţie pe durata a cinci zile de competiţie şi etalare de ţinute sofisticate. Adică poţi face cunoştinţă cu cele mai costisitoare exemplare care îşi demonstrează valoarea într-o nouă îmbinare savuroasă de întrecere sportivă şi socializare.
În lunea în care creştinii serbează a doua zi de Paşte, membrii GW participă la “Spring Sprint” unde îl premiază pe cel mai rapid concurent la modul general, o recunosc pe cea mai rapidă doamna şi la final pe cel care a reprezentat cu onoare “spiritul” întrecerii.
Dacă nu eşti încă pasionat de cele enumerate, ai putea la fel de bine sa apelezi cu încredere la cursurile de pilotaj oferite de o adevărată academie de zbor, să te relaxezi la spa sau să accepţi o veritabilă delectare culinară graţie preparatelor obţinute cu ingrediente din ferma domeniului.
Tocmai când credeai că le-ai văzut şi făcut pe toate, te rog nu rata o vizită in “magazinul” virtual: cu siguranţă vei alege ceva pentru tine, sau pentru copil, soţ, soţie, vecini…

Pentru moment poţi lua o pauză. Nu prea mare însă, pentru că următorul eveniment bate la uşă, nu poţi şi nu vrei să-l ratezi. Doar abia ai început, nu?

Photo: iStock

Comenteaza